Antifascistisk blokk i Pride

Lørdag 14. september trosset mange mennesker regnværet for å ta del i Trondheim Pride Parade 2019. Kampkomiteen deltok med ei antifascistisk blokk, under parolen «stå sammen: knus nazismen – bekjemp homofobi!»

Ved oppstilling til paraden dannet aktivister fra Kampkomiteen og venner en antifascistisk blokk, som var plassert sist i paraden. Bak oss samlet det seg imidlertid raskt en større gruppe paradedeltakere. Flere av disse trakk etterhvert fram i den antifascistiske blokka, og stemte i slagorda som ble ropt taktfast av antifascister under paraden: «knus nazismen, bekjemp homofobi,» «kampen fortsetter, fascismen skal knuses» og «ingen nazister i våre gater».

Pride-paradene i 2019 markerer 50 år med kamp mot fascistisk undertrykking. Stonewall-opprøret (New York, 1969), et opprør mot politiets fascistiske trakassering av LHBT-folk, regnes av mange som grunnlaget for Pride-bevegelsen. Kampkomiteens blokk fortsetter i samme ånd den antifascistiske kampen. Nazister har igjen og igjen forfulgt, angrepet og terrorisert LHBT-folk: Vi så det i Tyskland under andre verdenskrig da homofile ble brutalt forfulgt og innesperra i nazistenes konsentrasjonsleirer, og vi ser det blant annet i Norge i dag, i form av hatefulle og homofobiske konspirasjonsteorier fremmet av nynazistiske grupperinger. Parolen «stå sammen: knus nazismen – bekjemp homofobi» er en viktig påminnelse om Pride-bevegelsens historiske røtter og maner til videre kamp mot nazismen og fascismen i alle dens former. 


Tidligere i år deltok Kampkomiteen i paradene i Kristiansand og Mandal.

Mandal
Kristiansand
Kristiansand