Politiet motarbeider antirasistisk demonstrasjon og støtter SIAN

Lørdag 4.7. samlet SIAN seg nok en gang i Oslo. Denne gangen rett foran Stortinget, på Eidsvolls plass. Det var tydelig at politiet var redde for bråk etter de kraftfulle motdemonstrasjonen i Trondheim og på Mortensrud, og de gjorde alt de kunne for å sørge for at fascistene skulle få snakke i fred denne ganga.

På forhånd hadde de gått ut med at de som ble tatt for å kaste egg under demonstrasjonen på Mortensrud fikk 12 tusen hver i bot. De hadde sperret av hele plassen med doble fransk gjerder så det ble drøye 50 meter mellom SIAN og nærmeste motdemonstrant. Og de møtte frem med flere titalls fullt utrustede styrker, og også flere utrustede hester og hunder. 

Politiet stod ved inngangene til området, stoppet personer og rådet dem til å snu. Dette fikk flere til å forlate stedet, og politiet lyktes i å reduserte antallet motdemonstranter. De som likevel ville demonstrere fikk sekkene og lommene gjennomsøkt, og folk som hadde med egg eller liknende ble bortvist. De stilte også spørsmål om hvilke organisasjoner en kom fra, og gjorde generelt alt de kunne for at det skulle være ubehagelig å delta.

Til tross for dette var det ved markeringens start kl. 13 i overkant av 50 motdemonstranter. Dette var mer en nok til å overdøve de rasistiske budskapene fra andre siden av plenen. Det strømmet etterhvert til flere hundre motdemonstranter, og det ble ropt «Hele Oslo hater rasister», «Vi er alle antifascister» og «Ingen rasister i våre gater». Akkompagnert av diverse store lydsystemer og andre støyredskaper, overdøvet disse ropene SIANs talere. Oslo mot rasisme hadde på forhånd lagt ut spillelista Føkk SIAN – Festivalsommer 2020, og den blei spilt av på flere høytalere og megafoner blant publikum. 

Til slutt tok en taler frem noe som så ut som en koran og reiv ut sider fra boken og kastet de i vinden. Dette provoserte en motdemonstrant til å hoppe over gjerdene og løpe mot taleren, til klapping og applaus fra resten av motdemonstrasjonen. Personen ble stormet av flere politifolk, rundt 10 stk så det ut som, og lagt i bakken. Motdemonstrantene kom med flere tilrop til politiet, som “Ikke skad han” og “Nazilakeier”. Det ble også kastet noen egg fra motdemonstranter som sto utenfor politiets sikrede område. Etter dette pakka SIAN sakene sine raskt sammen, nesten en time før de egentlig skulle avslutte.

Flere motdemonstranter samlet seg nærmere der SIAN pakket seg inn i en minibuss. Her ble det ropt fornærmelser rettet mot SIAN, men også mot politiet som nå var det eneste som sto mellom de to grupperingene. Dette fortsatte til etter SIAN var eskortert bort. Folk sto tett inntil politiet og ropte skjellsord og viste finger, og noen spilte Fuck tha Police. 

Doner til Kampkomiteen