SIAN trynte i Bergen

Lørdag 3. august kom Sirkus SIAN til Bergen by. Været var bra, og oppunder 300 motdemonstranter stilte opp for å konfrontere SIANs lille omreisende trupp, anført av leder Lars Thorsen. SIAN hadde blitt gjerdet inn av politiet, og det var langt flere politifolk enn SIANister bak sperringene. De ble møtt av et Bergen som gjorde det svært klart at de var uønsket.

Før demonstrasjonen begynte, delte aktivister ut ørepropper og slagordark til de fremmøtte. Fra lydsjekken til SIAN var motdemonstrasjonen i gang, vuvuzelaer, fløyter, trommer, og megafoner satte i et øredøvende leven. Politiet satte foten kjapt ned for det siste, og megafoner ble «hyggelig» bedt om å pakkes vekk, ellers…

Levenet gjorde det ganske vanskelig å høre hva appellantene sa, men det hørtes ut som om SIAN sine første appeller ikke fokuserte så mye på islam. De fokuserte mest på «den indre fienden» og på «kulturmarxister» og at alle som hadde møtt opp for å vise dem fingeren egentlig er onde. Dette er kjente toner, at fascister mener at det fins en «indre fiende» som samarbeider med muslimer om å ødelegge samfunnet vi lever i. Det er et gufs fra fortiden, og man tenker umiddelbart på mellomkrigstidens «jødebolsjeviker».

SIAN hevder hardnakket at de ikke er rasister eller fascister, men dette er bare tull. SIAN har aldri begrenset seg til kritikk av islam, de er for å forby muslimer retten til religionsfrihet. Anna Bråthen sa selv ved markeringen i Bergen i dag: «De skal ikke integreres, de skal ut».

Lars Thorsen på sin side, klagde over at så mange av motdemonstrantene hadde ørepropper, for da viste de at de ikke var interessert i dialog. Han fikk «Ingen dialog med fascister» ropt taktfast tilbake som svar.

Motdemonstrantene holdt på i gode to timer, lagde bråk og ropte slagord som kunne høres over store deler av byen. Slagord som «Ingen Fascister i våre gater», «Ingen Støtte til Breiviks venner», «Nazisvin, pell deg vekk fra byen min» runget fra motdemonstrantene.

Samhold og solidaritet var det også i motdemonstrasjonen. Underveis gikk aktivister og delte ut vann, chips og kjeks til meddemonstranter, noe som økte samholdet og vedlikeholdt volumet til demonstrasjonen.

Ca kl. 14.30 angrep en SIANist en motdemonstrant med fargespray (selvforsvarspray). SIANisten hevdet at motdemonstranten hadde spyttet mot ham og at noen hadde kastet egg på ham. Politiet tok seg fort av SIANisten, som også rev med seg et banner med teksten «SIAN ut av Bergen» på.

Demonstrasjonen var vellykka, SIAN fikk det gjort svært klart at de ikke var velkomne i Bergen by og solidariteten og samholdet mellom Bergens antifascister er styrket. Vi har stått skulder ved skulder, ropt og støttet hverandre. Kampkomiteen er stolte av å ha bidratt og å ha vært en del av denne vellykka demonstrasjonen.

Doner til Kampkomiteen