Rapporter fra 8. mars

Kampkomiteen har markert kvinnedagen i Trondheim, Oslo, Bergen og Kristiansand, med antifascistiske og antiimperialistiske seksjoner i 8. mars-togene. Her er rapporter fra lokallaga.  

Trondheim

Kampkomiteen markerte 8. mars i Trondheim. Før toget holdt en aktivist en appell om hvorfor kjempe og gjøre motstand på arbeiderkvinnenes dag. I toget gikk Kampkomiteen med parolen «Kjemp og gjør motstand» og ropte slagordene som også ble ropt i andre byer og i andre tog samme dag. Etter toget samlet aktivistene seg til sosialt samvær.

Oslo

Vi startet dagen med appell på arbeidersamfunnets plass om hvordan imperialismen rammer fattige og arbeidende kvinner hardest. Blant annet gjennom sexturisme og sexslaver. Og om hvordan dette gjøres i Norge og bidrar til undertrykking.

Vi gikk med parolen «Kjemp og gjør motstand». Under hele toget runget slagord for full hals, blant disse «Bølge for bølge, slag for slag, mot imperialisme og patriarkat».

Da vi kom til Egertorget ble vi møtt av blinkende politibiler. Det var fascistene i SIAN som kom og lagde kvalme. Vi stilte oss opp, og konfronterte fascistene sammen med andre antifascister fra forskjellige grupper. Det vaiet regnbueflagg over fascistene og etter ca 10 minutter valgte politiet å eskortere dem bort med halen mellom bena. Nok en seier for antifascismen i Oslo. Etter dette fant vi tilbake til toget og ljomet slagord til togets slutt!

Bergen

Det var tradisjonen tro, et øsepøsende vær i Bergen på 8. mars. Kampkomiteen gikk i toget og ropte slagord, mot patriarkat, prostitusjon og imperialisme. Og for antifascisme og folkemakt. Blandt slagordene som ble ropt var “All makt til folket”, “Ingen fred uten frihet, ingen frihet uten kamp – knus imperialismen” og “Slå tilbake, knus patriarkatet”

Kristiansand 

Sammen med venner i det kurdiske miljøet i Kristiansand har Kampkomiteen arrangert et åpen møte der vi viste filmen Girls of the Sun. Filmen er basert på ekte hendelser og følger en bataljon med kvinnelige krigere som rømmer fra sexslaveri i IS’ fangenskap, organiserer seg sammen og kjemper for å frigjøre landsbyen sin. Ei kurdisk kvinne holdt  innledning før filmen om kampen til de kurdiske kvinnene, og en aktivist fra Kampkomiteen fortalte om organisasjonen og mobiliserte til å gå sammen med oss i den antifascistiske og antiimperialistiske seksjonen. Det ble også delt ut flyers for Kampkomiteen og for toget, og på veggen hang parola Kjemp og gjør motstand. Etter filmen ble folk sittende å prate sammen, og det blei ei fin inngang til 8. mars-helga.

Kampkomiteen har også samarbeida med 8. mars-komiteen i Kristiansand. Vi har hatt en representant i arrangementskomiteen som har satt sammen ei ukes kulturprogram, med blant anna en gratiskonsert på lørdagskvelden med unge, kvinnelige artister. Arbeidet har vært lærerikt, og det har styrka bånda til aktivister fra andre organisasjoner.

På 8. mars utførte aktivister fra forskjellige organisasjoner og enkeltpersoner “El violador eres tú” som setter fokus på trakassering, vold, kvinnedrap og politivold. Teksten peker ut politiet, dommerne, staten og presidenten som voldtektsmenn. Dette er en kulturell protest som først oppsto i Chile og som har spredd seg enormt. Flere millioner kvinner rundt om i verden har deltatt i protesten for å vise internasjonal solidaritet med kvinner i Latin-Amerika, og for å sette fokus på at kvinner alle steder utsettes for seksuelle overgrep og vold og drap. 

Bak parola vår i 8. mars-toget gikk Kampkomiteens aktivister og venner med mapucheflagg, samisk flagg, kurdisk flagg og røde flagg. Alle deltakerne var gjennomblaute før toget starta, men det la ingen demper på stemninga. Slagorda gikk i ett hele veien, og sammen med RU sørga vi for at vi hørtes gjennom heile sentrum. 

På ei samling for 8. mars-aktivister holdt vi appell om hvordan fascisme og imperialisme fører til undertrykking av kvinner, om SIANS’ misbruk av kvinnedagen, om den norske imperialismen, og om at kvinner ikke skal prøve å tilpasse seg et system styrt av patriarkalske holdninger og kapitalistisk profittjag, men må kjempe og gjør motstand mot kreftene som holder oss nede.

Doner til Kampkomiteen