Rapporter fra Nakba-markeringer

Nakba er arabisk for katastrofe og beskriver fordrivelsen av palestinerne fra sine hjemmene sine, ødeleggelsen av palestinske byer og landsbyer, og hvordan et helt folk blei forsøkt utsletta, da sioniststaten Israel blei oppretta på okkupert jord, 15. mai i 1948. Kampkomiteen har på ulike måter markert dagen i Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand.

Oslo

I forbindelse med markeringa av Nakba-dagen gjennomførte ei gruppe aktivister ei felles maling av et veggmaleri i Oslo sentrum.

Trondheim

15. mai samlet venner av Palestina seg til en markering på torget i Trondheim. Enkeltpersoner og representanter fra flere organisasjoner, deriblant Kampkomiteen og Rød Ungdom, deltok i en felles markering under parolen «Fritt Palestina». Et banner med yankee- og sionist-flagg, for anledningen med dollartegn og dødningehode i stedet for stjerner, og påskriften «terrorister» ble også holdt fram. Aktivister fra Kampkomiteen delte ut løpesedler om okkupasjonen av Palestina og til støtte for frigjøringskampen. Det ble holdt to korte appeller og markeringen trosset elendige værforhold for å vise internasjonal solidaritet med det palestinske folket og deres heltemodige og rettferdige kamp.

Kristiansand

Sammen med Palestinske forening og Café Mestizo arangerte Kampkomiteen Nakba-markering på kafeen. Vi viste filmen “Jenin, Jenin”, en dokumentar om da den israelske hæren i april 2002 kalte inn 30.000 reservesoldater og satte i gang “Operation Defensive Shield”, og invaderte en palestinsk flyktningleir i Jenin. Det israelske militæret nekta å slippe inn journalister og menneskerettighetsorganisasjoner, men en filmregissør sneik seg inn med et kamera og intervjua folka som bodde der. Filmen finnes med engelsk tekst og kan sees gratis på Internet Archive. Før filmen blei det holdt ei innledning av en som bodde i Jenin da dette skjedde, noe som ga et spesielt sterkt inntrykk. 

Det har også blitt delt ut flyers og hengt opp plakater i forkant av markeringa. 

Bergen

På en kald og solrik kveld markerte Kampkomiteen sammen med palestinske venner Nakba på Torgallmenningen i Bergen. Aktivistene var på stedet fra 16:30 frem til 18:00. De rullet ut palestinske flagger og et stor banner med «72 år på flukt – palestinske flyktninger må tilbake».

Aktivister fra Kampkomiteen holdt to appeller på norsk om hva nakba var og om dagens situasjon under koronapandamien. Det ble også holdt et appell på arabisk fra våre palestinske venner, om nakba, israelsk okkupasjon av Palestina og palestinere sin rett til å vende tilbake til fedrelandet sitt. Flere bergensere tilsluttet seg til demonstrasjonen og viste solidaritet. Flere snakket om Israelsk okkupasjon av Palestina og hvor nyttig det var å markere dagen.

Slagordet » Boikott Israel, Fritt Palestina» ble ropt høyt av aktivister og tilskuere, og palestinsk musikk ble spilt på høyttaler og fikk flere til å danse og veive med palestinske flagg. 

Aktivister og demonstranter holdt god nok avstand og fulgte smitteverntiltakene nøy. Rett etter nedrigging, fikk demonstrasjonen utførte politiet en smittevernkontroll. 

Doner til Kampkomiteen