Demonstrasjon mot politivold og rasisme

Det voldelige avhøret av Qadar Osman Abdi har igjen vist fram brutaliteten til Agder politidistrikt. Vi har fått nok av maktmisbruket og overgrepa deres, av at de kan behandle enkelte grupper av folket akkurat som de vil, og slipper unna med det. De slipper unna med det fordi de beskytter hverandre, og setter etaten sin høyere enn folket de angivelig er her for å beskytte. 

Fredag 17. juli arrangerte derfor IMT, RU, SU og Kampkomiteen en demonstrasjon mot politiet i Kristiansand. Organisasjonene la ut en felles uttalelse om bakgrunnen og krava for demonstrasjonen, der vi kritiserer politiet for ikke å ta denne saken på alvor og for å ha vist gjennom flere år at de forskjellsbehandler minoriteter. Det er et hån mot folket at det har gått ti måneder uten noen konsekvenser for de tre politibetjentene. Uttalelsen kan leses på facebooksida Antirasistisk Agder

Politiet har i forbindelse med demonstrasjonen uttalt at det er høy tillit mellom befolkninga og politiet i Norge, og at de er et politi for befolkninga. Den tilliten svekkes mer og mer nå, og har lenge vært totalt fraværende for store deler av gruppene i befolkninga som politiet forakter og trakasserer. Det gjelder spesielt folk med innvandrerbakgrunn, folk med rusproblemer og aktivister på venstresida. Høyresidas aktivister har mindre å frykte her. De får beskyttelse mens de brenner Koranen og de kan marsjere gjennom hele Kristiansand sentrum med naziflagg, mens personene som viste fredelig motstand blei anholdt og bortvist. Og ifølge den siste dommen i Agder lagmannsrett, der Nordfront-medlemmene Tommy Olsen, Ronny Bårdsen og Jan-Christopher Pedersen blei frikjent, kan nazistene også henge opp flagg med hakekors og banner med “Vi er tilbake” på Arkivet, som nazistene okkuperte og brukte som politistasjon og torturkammer under andre verdenskrig. Det er helt tydelig at ikke vi kan ha tillit til politi og rettsvesen. 

Rundt 80 møtte opp på demonstrasjonen, noe som er bra med tanke på at den blei holdt på kort varsel, midt i ferien og at en demonstrasjon mot politiet kan virke litt voldsomt for en del folk. Men at mange støtter saken er tydelig, både på sosiale medier og når man snakker med folk. Alle kjenner til saker der politiet gjør overtramp. Som saker der de helt unødvendig har skutt folk, sånn som familiefaren som blei drept da han forsøkte å kjøre fra politiet, og mannen som blei skutt i beinet og alvorlig skadd, fordi han hadde stjålet en båt og kasta puter mot politiet. Det er også mange eksempler der de har satt inn overdrevne mengder politi ved husbesøk og razziaer, som da de tok seg inn i et boligområde utstyrt med maskinpistoler og skjold, for å se etter en person de sjøl sa at ikke var farlig for allmennheten. Politiet har flere ganger brukt pepperspray på barnehjemsbarn. Mennesker har dødd på glattcella fordi de ikke har fått medisinsk tilsyn. Familier med avslag på asylsøknaden hentes brutalt midt på natta uten å få kontakte advokaten sin. Og nå denne saker der de bruker vold under avhør bare for å få et snapsnat-passord som ikke de hadde krav på å få. 

Politiet skjønte nok at de kom best ut av det ved å legge an ei vennlig tone overfor demonstrasjonen. De har uttalt at det er bra at folk engasjerer seg og at de har nulltoleranse for rasisme. De var heller ikke synlige under demonstrasjonen, men som de sa i media var de tilstede i sivilt for å “passe på demonstrantene”. Vi så også at de var oppe på taket på bygninga på andre sida av torvet og monterte to droner som nok også passet på å filme alle som demonstrerte mot dem. 

Media har vist stor interesse for saken, og har vært pågående både i forkant og under demonstrasjonen. Men verken arrangørene eller de frammøtte var særlig i interessert i å la seg intervjue eller avbilde. Sitert fra fvn.no: “Vi driver en konstant kamp mot høyreekstreme, derfor vil vi ikke bli sett, sa personene som heller ikke vil nevnes med navn.” Flere av demonstrantene var også tildekka med munnbind, skjerf, hjelm og annet, for å svekke politiets kartlegging og medias eksponering. 

Mange av de frammøtte hadde med håndskrevne plakater, og fire appellanter snakka om politiets dårlige håndtering av denne saken, og politiets rasisme og voldsbruk. Demonstrantene avslutta med å flere ganger rope slagordet “No justice – no please – fuck the police!”

Kampkomiteens appell: 

Video av appellen ligger her.

At politiet utøver vold mot folket er ikke bare noe som skjer i USA, det skjer over hele verden, det skjer i Norge og det skjer her i Kristiansand. I grisebingen et kvartal unna ble Qadar Osman Abdi angrepet av tre snut under et avhør.

Qadar hadde tilstått det han var siktet til, men så ble han uprovosert angrepet av politiet for å ikke gi dem snapchat passordet sitt. Qadar gjorde ikke motstand, men ble likevel tatt i kvelertak av en politimann mens to andre snut hjalp til med å slenge han i bakken og legge han i håndjern.

Før saken nå har kommet frem i media, har det tatt et halvt år. Hverken politimannen som kvelte Qadar eller de to andre som var med på angrepet har fått noen konsekvenser.

Dette er langt fra første gang norsk politi har begått overgrep mot folket, uten å få noen konsekvenser.

7. September 2006 ble Eugene Obiora drept utenfor sosialkontoret på Østbyen i Trondheim. Han ble drept av politimannen Trond Volden sammen og tre andre politimenn, etter han fikk avslag på en søknad om sosialhjelp.

Det er ingen tvil om hvorfor akkurat Obiora ble drept. Om han ikke hadde vært svart og om han ikke måtte gå til sosialkontoret for å prøve å få penger til å kjøpe en bursdagsgave til en av sønnene hans, hadde Eugene Obiora vært i live i dag.

Drapsmannen Trond Volden har tidligere blitt anmeldt etter at han i 1999 brutalt pågrep renholderen Sophia Baidoo, og kalte hun for «svarte faen».

Han har også tidligere blitt anmeldt for flere kvelertak. Og hadde innen 2007 blitt anmeldt for vold 14 ganger.

Sitter den rasistiske morderen Trond Volden i fengsel for drapet han har begått eller de mangfoldige andre overgrepene han har begått, Nei! 

Svinet har blitt forfremmet og er i dag innsatsleder og er den som vanligvis uttaler seg til media på vegne av politiet i Trondheim.

Lederen av politiets fellesforbund var aktiv i å forsvare Trond Volden og kalte det rasistiske drapet for «Godt politiarbeid».

Kan man da påstå at det ikke er sant at «alle snut er svin»?

Om den valgte lederen av denne gjengen kaller et drap på en ubevæpnet afrikansk mann for «godt politiarbeid», hva er da godt politiarbeid? Hva er det deres rolle i samfunnet er?

Det er i alle fall ikke å holde folk trygge. De er ikke på folkets side!

Spesialenheten, politiets såkalte «uavhengige» organ, har som vanlig ansvaret for å etterforske voldshendelsen på politistasjonen i Kristiansand. Denne spesialenhet slår som regel fast at deres egne ikke har gjort noe galt. 

De henla saken om mordet på Obiora, og de har henlagt alle saker hvor politiet har skutt og drept noen.

En av disse sakene har skjedd her i Kristiansand, da politiet skjøt og drepte en 35 år gammel familiefar fra Vennesla. Etter en skuddveksling der han ble skutt av politiet, forsøkte han å kjøre vekk. Men han kom ikke langt, ettersom politiet bestemte seg for å avslutte livet hans for å forhindre at han kom seg unna.

Politimennenes kollegaer i Spesialenheten så selvsagt ikke noe problem med å drepe en mann som var på vei bort.

Det blir derfor ingen overraskelse når de også frikjenner voldsmannen som angrep og kvelte Qadar Osman Abdi.

De har brukt seks måneder på å undersøke denne saken, selv om det er tydelige video-bevis av hele hendelsen. Og Qadar har derfor helt rett når han sier at han har liten tro på at etterforskningen vil få konsekvenser for politimannen.

Disse svinene blir ikke en gang permittert etter de utøver vold mot og dreper minoriteter, fattige og arbeidere. Men dette hadde selvsagt ikke vært nok. 

Trond Volden som drepte Eugene Obiora, den ikke navngitte voldsmannen i Kristiansand politidistrikt som angrep Qadar Osman Abdi og alle andre snut som begår overgrep mot folket, burde ikke kunne gå rundt frie. 

De har ingen rett til det.

Ingen fred uten rettferdighet!

Ingen rettferdighet uten kamp!

Fuck politiet!

All makt til folket!

Doner til Kampkomiteen