Tre dager med motstand på Sørlandet

I tre dager har det blitt demonstrert mot fascistene i SIAN i tre sørlandsbyer, og alle stedene møtte folk opp for å vise motstand. Sammen med flere andre organisasjoner mobiliserte Kampkomiteen til demonstrasjonene i Arendal og Kristiansand, og vi deltok også på demonstrasjonen i Farsund.


Arendal

Torsdag hadde SIAN et torgmøte i Arendal sentrum, og rundt 200 møtte opp til motdemonstrasjonen. Da vi demonstrerte mot SIAN i Arendal i fjor var det en stor og lydløs snu ryggen til-demonstrasjon, i tillegg til vår demo. I år var det ingen som arrangerte noen fredelig demo, og alle de frammøtte slutta seg til oss. 

Det blei ropt slagord gjennom hele demonstrasjonen. Stemninga var god, prega av både samhold og kampånd. Utover i demonstrasjonen blei stemninga amper, etter ei rekke fornærmelser fra SIAN retta mot muslimer generelt, og også mot enkeltpersoner blant motdemonstrantene. De få som hadde kommet for å høre på SIAN var også veldig konfrontative, og kom i flere krangler med demonstrantene. 

Da SIAN tok fram Koranen hoppa flere demonstranter over gjerdene. Det satte en stopper for sianistene som straks blei eskortert bort. Politiet brukte overdreven vold mot dem og en blei liggende bevisstløs på bakken. Etter hvert fikk de han på beina og da de førte han bort så han flere ganger ut til å skulle besvime. To av de andre som blei håndtert av politiet så også ut til å ha blitt noe skadd.

En av de arresterte klarte knapt å gå etter den brutale politivolden.

Dette skapte sterke reaksjoner, og under arrestasjonene blei det klappa for de modige demonstrantene som hadde hoppa over gjerdet, og det blei ropt slagord mot politiet. “No justice, no peace – fuck the police” og “Hele Agder hater politiet”. 

Mens Agderposten skriver at en av de arresterte blei tilbudt helsesjekk av abulansen, men nektet, forteller en av de arresterte som vi har pratet med at han ikke blei tilbudt noe som helst hjelp i det hele tatt. Noen blei bare hevet rett på glattcella.

Agderpolitiet smiler ved tanken på maktmisbruk og vold.

På videoen fra Agderposten ser vi den imponerende prestasjonen til noen av demonstrantene som klarte å komme seg over sperringene. Vi støtter dem fullt ut og gjennom sida Antirasistisk Agder vil vi starte ei kronerulling for å hjelpe å dekke eventuelle bøter de måtte få.


Kristiansand

Fredag var SIAN i Kristiansand. Politiet hadde lagt opp til at motdemonstrasjonen skulle stå et kvartal unna. Ingen av demonstrantene godtok det, og vi flytta oss over til andre sida av sperringa.

I to timer prøvde de å dele ut flyers til folk på gata. Nesten ingen ville ta i mot. Til avisa Fædrelandsvennen sier Lars Thorsen  at “det er et voldsregime her som gjør at folk som er enig med oss er redde for å ta imot brosjyrene våre.” Det er bra! Vi vil at det skal være ubehagelig å være rasist, og vi vil gjøre det vanskelig for dem å spre rasistisk propaganda. Det var uansett tydelig at den store majoriteten synes budskapet deres er forkastelig og derfor ikke ville ta imot brosjyrer.

En av de mange forbipasserende som reiv istykker brosjyren fra SIAN.

Så godt som alle de over 150 demonstrantene, i tillegg til forbipasserende, var der for å vise motstand mot SIAN, og mange reiv demonstrativt brosjyrene deres. Det blei også kasta egg mot dem, og en demonstrant fikk rappa til seg ei stor bunke med flyers. Mange viste finger til til dem mens de gikk forbi, eller klappa og viste tommel opp til oss.

En demonstrant rapper med seg en bunke brosjyrer fra hendene på Lars Thorsen.
Noen av demonstrantene kastet egg mot SIAN. En ble bortvist fra byen.

En av SIAN-tilhengerne syklet på et tidspunkt rett inn i folkemengden, mot de som holdt banneret til Kampkomiteen, i et forsøk på å ta det. Men aktivistene var kjappe på å reagere og dyttet sianisten vekk.

Folk på gata viste tydelig at de var på vår side mot fascistene. To stk kjøpte vannflasker som de delte ut til demonstrantene, som kjørte på med slagord ustoppelig i de to timene demonstrasjonen varte. Og ei kjøpte en bukett med roser til aktivisten som leda slagordene.

Disse støtteerklæringene lyste veldig opp for oss som sto der i solsteiken på dag to med intens roping. Mens SIAN kalte kristiansandere for søppelfolk, synes vi de er fantastiske!

Demonstrasjonen blei avslutta med at demonstrantene gikk fra den henviste plassen og over gata til der SIAN sto, mens vi fortsatte med å rope slagord til fascistene var borte. De fleste av dem reiste fort, bortsett fra Arne Tumyr som nekta å gå. Han blei sittende på en benk mens folk reiv plakaten hans i fillebiter, og overøste han med slagord, inntil politiet tilslutt førte han bort.

Demonstrasjon mot SIAN i Kristiansand 2020

Her er noen klipp fra gårsdagens demonstrasjon. Igjen takk til alle som gjorde dette til en bra og seierrik dag for antirasismen!

Publisert av Antirasistisk Agder Lørdag 8. august 2020

Demonstrasjonen fikk en del mediedekning, både fra NRK og lokalavisa Fædrelandsvennen. I reportasjen til Fædrelandsvennen blei antallet demonstranter som vanlig underdrevet. De skreiv at det blei mobilisert noen titalls, mens det i realiteten var godt over hundre og på det meste oppimot to hundre demonstranter til stede. Da en demonstrant uttalte seg til media, skreiv Fædrelandsvennen at personen var et medlem i Kampkomiteen. Det stemmer ikke.

Både Fædrelandsvennen og NRK ga all ære for demonstrasjonen til Kampkomiteen, mens det i realiteten var produktet av et godt og bredt samarbeid bestående av Kampkomiteen, Sosialistisk Revolusjon – IMT, Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, AUF, NKP, Latin-Amerikagruppene, Ubuntu Afrika, Afrikansk kvinneforening og Kurdere i Sørlandet.

Dette beviser igjen hvordan media vrir og vender på ting, og underrapporterer om antallet demonstranter. Kampkomiteen uttaler seg derfor ikke til pressen, men kun gjennom våre egne uttalelser.


Farsund

På lørdagen demonstrerte aktivister fra Kampkomiteen mot SIAN i Farsund. Der var det også en snu ryggen til-demo med 20-30 stk, som skulle være uten slagord. Også her hadde politiet plassert motdemonstrasjonen langt borte fra SIAN. Da demonstrantene tok opp megafonen og begynte å rope slagord blei de bedt om å legge den bort mot å få stå foran SIAN. Tross lite stemme etter de to siste dagene blei det ropt slagord deler av demonstrasjonen, og en del av de andre demonstrantene blei også med på slagorda.


Det disse tre dagene med kamp har vist klart og tydelig er at jo hardere fascistene prøver å få fotfeste, jo mer øker motstanden. Flere og flere organisasjoner har sluttet seg til og gått sammen om demonstrasjonene. Selv sianistene blir sjokkert over den voksende antirasistiske bevegelsen i det som regnes som det konservative bibelbeltet. Men overalt hvor fascismen forsøker å få fotfeste finnes det motstand. Hvor enn en håndfull rasister tar veien, vil de bli møtt med et hav av antirasister.

Doner til Kampkomiteen