Heltemodige kamper på Furuset

Skrevet av aktivister i Oslo.

Lørdag 15. august kom fascistene fra SIAN til den proletære bydelen Furuset i Oslo. Her ble de møtt av hundrevis av motdemonstranter som ved hjelp av slagord, flasker og stein beskyttet bydelen mot fascisme og politi på heltemodig vis!

Masser og antifascister har i hele sommer lyktes i stor stil med å stoppe de fleste av SIANs fascistiske torgmøter. Denne gangen insisterte politiet på at fascistene skulle få holde sitt torgmøte koste hva det koste vil, noe som endte med så voldsom motstand at politiet til slutt trakk seg helt ut av bydelen etter cirka to timer.

Lenker til videoer:
https://www.instagram.com/p/CD7t4Evj6Jq/
https://www.instagram.com/p/CD7tDfEjRl5/
https://www.instagram.com/p/CD7s5tkD19e/

Flere former for kamp startet med det samme fascistene begynte sine appeller. Antifascister og lokale ungdommer ville umiddelbart forsøke på å bryte opp de franske gjerdene som var satt opp for å beskytte SIAN. Med ujevne mellomrom ble det  kastet metallbiter som var revet løs fra gjerdene, egg og andre gjenstander mot fascistene.

På tross av at gjerdene var doble og lenket fast i hverandre, klarte demonstrantene ved iherdig innsats og etter flere forsøk, å fjerne et av gjerdene. Politiet rykket da inn for å danne en mur av politifolk ved sperringen. Demonstrantene svarte med å beskytte demonstrasjonen, blant annet ved å kaste diverse gjenstander. Politiet på sin side svarte med tåregass. Kampene om torget var nå et faktum. Politiet rykket inn med enda større ressurser og barrikaderte seg nå på utsiden av alle sperringene.

Det oppsto flere mindre kamper på plassen etter dette. Det oppsto kamper på en av demonstrasjonens flanker nærmest inngangen til t-banestasjonen, da flere demonstranter forsøkte å forsere gjerdet og komme seg inn på det avsperra området. Samtidig ble det kastet egg og andre gjenstander på politiet på samme sted. Politiet på sin side svarte med rikelige mengder CS-gass. Politiet spraya barn ned i 13-årsalderen rett i ansiktet med gassen. Alle slags demonstranter ble gasset, helt uavhengig av om de i det hele tatt hadde deltatt i første rekke eller ikke. 

Politivolden førte til at det forplanta seg et enda større sinne og raseri blant beboere og demonstranter. Det oppsto flere mindre sammenstøt med sivilt politi da disse forsøkte å trakassere folk inne i selve demonstrasjonen. Forsøk politiet gjorde på å pågripe demonstranter som kastet ting mot SIAN, ble flere ganger stoppet av andre demonstranter som stilte seg foran politiet eller holdt folk tilbake.

Politiet gikk nå inn for å stoppe kampene ved flanken nærmest inngangen til t-banestasjonen og presset demonstrantene vekk med skjold og store mengder tåregass som de igjen ofte spraya midt i ansiktet på folk. Flere demonstranter gjorde motstand mot muren av politi med skjold og gass som presset seg framover, men etter en kort kamp ble demonstrantene presset tilbake. Nå hadde politiet fått nok av den nokså fysiske affæren, de kjørte sine store polstrede opprørsbiler rett inn blant demonstrantene for å stille dem opp som en mur foran fascistene. Mange folk måtte hoppe unna for å unngå å bli overkjørt. Det var et under at ingen ble alvorlig skadd og politiet holdt høy fart da de kjørte inn i folkemassen. Bak bilene dannet politiet en linje av politifolk utstyrt med CS-gass, batonger og skjold.

Politiets forsøk på å stoppe demonstrasjonene med vold førte bare til at kampene utviklet seg videre. Massenes raseri spredde seg som CS-gassen i lufta. Egg ble erstattet av flasker, og flasker erstattet av stein. Det var nå knapt mulig å se fascistene og på mange måter var det ikke lenger de som sto i sentrum. Nå handlet konfrontasjonen hovedsakelig om massenes heltemodige kamp mot politiet. Politiet og deres biler ble angrepet med stein. Parallelt med dette var det ankommet flere sykebiler på plassen. Inne på t-banestasjonen kunne man se en mann ligge på bakken. I følge demonstranter på plassen ble det observert at flere politifolk hadde holdt personen nede, og at det var dette som var årsaken til at han måtte hentes av ambulanse. Sinnet blant mange av ungdommene på plassen økte.

Kampene mot politiet fortsatte helt til politiet trakk sine styrker ut av området etter cirka 2 timer. Minst en person er blitt bekrefta pågrepet av politiet under demonstrasjonene, men det var med stor sikkerhet flere som ble pågrepet. Politiet uttaler selv at de kommer til å forfølge demonstranter som har deltatt i kampene. Etter demonstrasjonene på Mortensrud i juni i år, oppsøkte de demonstranter på deres hjemmeadresse for å gi hver av dem bøter på 12.000 kr. Under hele demonstrasjonen var det mye sivilt politi, og en drone fløy over torget. På Mortensrud ble represjonen møtt med samhold og solidaritet. Mange av bøtene ble dekket med spleiselag, la oss gjøre det samme igjen!

Kampene ved Furuset senter den 15. august var en seier for alle antifascister og for hele bydelen. De var nok en bekreftelse på at folket ikke finner seg i rasisme, fascisme, trakassering og politivold. Massene på Furuset kjempet, og det på beundringsverdig og heltemodig vis!

Ved en av konfrontasjonene så falt flere flagg til bakken, blant annet et rødt flagg. Men på rørende vis handlet en ung demonstrant raskt og tok tilbake flagget fra politiet, slik at det ble reist like raskt som det falt. I kampene så skiftet flaggene hender flere ganger, noe som forteller noe om kampens og massenes dynamikk. Når noen blir skadet eller tvunget til retrett, så tar nye krefter like fort over.


Doner til Kampkomiteen