SIAN møtt med kamp og motstand i Ålesund

Skrevet av aktivister i Ålesund.

Bilde: Kampkomiteen og Rød Ungdom sammen bak banner på Joachim Rønnebergs plass i Ålesund

Den fascistiske gruppa SIAN hadde annonsert demonstrasjon ved Joachim Rønnebergs plass foran rådhuset i Ålesund, onsdag 19. august.

På plassen ble fascistene møtt av motdemonstranter fra ulike organisasjoner. Noen partier og organisasjoner hadde innkalt til snu ryggen til-demonstrasjon, mens andre hadde mobilisert ved hjelp av plakater og andre metoder for å rope slagord og vise motstand.

(Saken fortsetter under bildene.)

Bilde: Bannerdropp ved innfartsveien inn til Ålesund sentrum.

Bilde: Plakat fra Ålesund

I noen minutter så det først ut som SIANs talere bare ville bli møtt med stillhet, og Lars Thorsen takket de oppmøtte for at de var stille og ba om debatt. Nazistenes rasistiske taler dominerte plassen, mens ungdommer og andre hadde blitt fortalt at de skulle stå stille og høre på. Et hån mot dem som allerede opplever rasisme, som vet at det er reelt og som rasismen går innpå.

Men så kom det flere til, og noen hadde med ark med slagord som ble delt ut i demonstrasjonen. Kampkomiteen og Rød Ungdom dro fram banner og flagg. En av de oppmøtte holdt en kort appell om å ikke akseptere nazistene og ikke la noen måtte stå og høre på truslene og hatet, og begynte å rope slagord. Etterhvert fikk den oppmøtte med seg majoriteten av de frammøtte. Når flere og flere ble med druknet SIANs taler.

Fra dette punktet ble SIAN mest opptatt av å hetse motdemonstrantene, og en taler ble avbrutt av slagord og signalhorn som nå dominerte plassen fullstendig. De ble tydelig forstyrra. Å høre nazistene var knapt mulig, og isåfall var det bare noen ord her og der mellom slagordene.

Dette er nok en seier for antifascister og massene i den voksende motstanden mot SIAN. De oppmøtte sto på med stor innsats og iver, og holdt slagordene gående taktfast i mer enn to timer og dårlig vær. Berømme skal også massene i andre byer som Oslo, Trondheim, Arendal og Kristiansand som har tjent til inspirasjon også for massene i Ålesund.

Doner til Kampkomiteen