Solidaritet med rom

Skrevet av aktivister i Kristiansand.

23. september var det  demonstrasjon mot et forslag om at politikerne i Kristiansand skulle gi bestemmelsesretten og ansvaret for byens fattigste til politiet.

I forbindelse med at bystyret skulle behandle forslag til nye politivedtekter arrangerte organisasjonen Solidaritet med rom en demonstrasjon. Kampkomiteen og flere andre organisasjoner var tilslutta. Først var det samling og appell på torvet, før vi gikk i tog til lokalet for bystyremøtet, og stilte opp på utsida. Og om ikke vi greide å påvirke politikerne fikk vi iallefall fram budskapet vårt til mange forbipasserende.

Bystyret stemte over flere former for regulering: registreringsplikt hos politiet, å overlate reguleringa til politiet og totalforbud mot tigging. Demonstrasjonens forslag var at alle disse forslagene skulle forkastes, og punktet om tigging fjernes. Forslaget om at politiet kan avgjøre hvor og når det skal være lov å tigge, var det som gikk gjennom. 

Det vil i praksis si at de kan forby tigging. Mange vil nok bli fornøyd med det. Som handelsstanden, og alle som skjemmes over de tykke lommebøkene sine mens de går forbi dem på gata, og politikere som vil vise fram et glansbilde. Men de må tåle å se en flik av verdens urettferdighet også her i den blomstrende byen vår, med mottoet «Kristiansand, en by for alle.» Det må være lov å be om hjelp, og de som tigger trenger mer støtte, ikke mer trakassering. 

Politiet har bygd opp politikernes skepsis til rom blant annet ved å la deler av en rapport lekke til lokalavisa. Fra FVN: “Politiet har grunn til å tro at rumenske tiggere over hele Agder tilbyr narkotiske piller, skjult som bladselgere. De mener smugling og salg er organisert gjennom familier, styrt av et fåtall menn. Samme miljø skal også drive med hallikvirksomhet.”

I ettertid kom det fram at rapporten ikke var basert på lokale fakta, men skrevet på bakgrunn av nasjonale trender. Og med det har de har stempla rom her i byen, og kan nå gjøre den harde hverdagen enda verre. Politiet i Kristiansand har i tillegg til å komme med løgnaktige uttalelse om byens rombefolkning, også gangganggang vist seg som rasister og maktmisbrukere. 

Doner til Kampkomiteen