Støttemarkering for Colombia

Skrevet av aktivister i Kristiansand

28. april starta en nasjonal streik i Colombia. Folket demonstrerer mot politivold og undertrykking, mot ny skatterfereform, privatisering av helsevesenet, arbeidsledighet og dårlig håndtering av krisa. Politiet og militæret har forsøkt å stoppe protestene med overdreven maktbruk, med vold, skudd og brannbomber. Minst 1700 demonstranter er utsatt for politivold, en del av dem er også utsatt for seksuelle overgrep, 963 er ulovlig fengsla, 548 er forsvunnet og 47 er drept av politiet.

16. mai deltok aktivister fra Kampkomiteen på ei markering, organisert av colombianere i Kristiansand, til støtte for folket i Colombia og for retten til å demonstrere. Appellantene fortalte om risikoen alle colombianere tar når de deltar i protestene mot regjeringa, og delte historien til to av demonstrantene som er drept. 

37 år gamle Lucas Villa blei skutt åtte ganger av politiet under fredelig demonstrasjon 5. mai. Han blei tidligere på dagen filma i en demonstrasjon der han sa “De dreper oss i Colombia”, og han er blitt et ikon for protest og motstand.

17 år gamle Alison Meléndez tok livet sitt etter at fire politimenn pågreip og seksuelt trakasserte henne under en demonstrasjon 13. mai. Etter hendelsen la hun ut en facebook-status der hun skreiv hva som var skjedd og la ut en video av overgrepet. Hendelsen har utløst nye protester. Også en av de frammøtte hadde med en plakat for Alison.

Lenge leve folkets kamp for sine rettigheter!
Det er rett å gjøre opprør!


Doner til Kampkomiteen