Støttemarkeringer for Palestina

Av redaksjonen.

15. mai var det 74 år siden Al Nakba (som betyr katastrofen på arabisk) da Israel ble grunnlagt i det historiske Palestina og okkupantene fordrev palestinerne fra landet sitt. Det har blitt markert i flere byer denne helga, og Kampkomiteen har deltatt i Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Oslo og Bergen. Årets markeringer løftet også fram martyren Shireen Abu Akleh, som de siste 20 årene har viet livet til å eksponere Israels overgrep mot palestinere, og som 11. mai ble skutt i hodet og drept av en israelsk snikskytter da hun dekket et militærraid mot en flyktningleir i Jenin. 

Kristiansand 

Kampkomiteen deltok på demonstrasjon med Palestinsk forening fredag 13. mai. Det ble spilt palestinsk musikk og Palestinsk forening og Kampkomiteen holdt appeller. I tillegg til Nakba og palestinernes pågående kamp mot okkupantene, tok appellantene opp det nylige drapet på Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh. Flere hadde også med plakater med bilde av henne.

Stavanger

Lørdag 14. mai arrangerte Palestinekomiteen en markering for Palestina i anledning Nakba-dagen. Det ble holdt appeller fra flere organisasjoner og også av palestinere. I appellene ble folkemordet under Nakba løftet fram, og situasjonen til de millionene av palestinske flyktningene som fikk sine hjem stjålet. Også den aktuelle situasjonen med drapet på journalisten Shireen Abu Akleh, og angrepet på hennes begravelse. Det ble holdt opp paroler som «74 års okkupasjon og etnisk rensning – nok er nok!». Flagg vaiet stolt over hele demonstrasjonen og det ble også holdt mange håndplakater mot okkupasjonen. Mellom appellen ble det ropt kraftfulle slagord.

Trondheim

I Trondheim markerte Kampkomiteen Nakba-dagen med en stand med appell og løpeseddelutdeling på ettermiddagen lørdag 14. mai. Markeringa ble holdt i ei gågate i Trondheim sentrum, der et banner ble holdt fram med teksten «terrorister» og yankee- og sionist-flagg med dollartegn og dødninghode i stedet for stjerner. Standen ble hovedsakelig møtt med positiv respons, og det var tydelig at palestinernes frigjøringskamp har mye støtte blant folk i Trondheim.

Oslo

Aktivister fra Kampkomiteen deltok på et arrangement i regi av Palestinakomiteen lørdag 14. mai. I tillegg til demonstrasjonstog og appeller ved Stortinget, var det en solidaritetsfest ved Akerselva med program hele dagen. Det var palestinsk musikk, dans, film, mat og aktiviteter. 

Bergen 

Aktivister fra Kampkomiteen deltok søndag 15. mai på en demonstrasjon arrangert av Palestinakomiteen. Flere organisasjoner hadde sluttet seg til demonstrasjonen. Et hundretalls folk tok til gata for å markere Nakba og for å støtte palestinernes kamp mot okkupasjon. Det ble holdt fire appeller og fremført dikt, etter appellene ble det holdt ett minutts stillhet for Al-Jazeera Journalisten Shireen Abu Akleh. Etter stillheten ble det ropt slagord i fra folkemengden. 

Doner til Kampkomiteen