Demonstrasjon mot SIAN i Stavanger


Skrevet av aktivister i Stavanger

Lørdag 10. september kom SIAN til byparken i Stavanger og en motdemonstrasjon var annonsert klokken 11.
Aktivister var tidlig på plass med flagg og banner med teksten “Stopp muslimhat! Knus SIAN!”. Etterhvert samlet flere og flere seg til å demonstrere mot SIAN til ca 150 folk hadde samlet seg.

Politiet hadde som i fjor satt opp tjukke sperringer. Årets sperringer var i tillegg forsterket med betongvekter og et ekstra lag med sperringer. Utenfor demonstrasjonområdet sto politiet synlig bevæpnet med automatvåpen. Politiet ransaket de fleste demonstrantene og tok personopplysninger på alle demonstranter som var fremme ved sperringene. Et stort antall sivilkledd politi var til stede og oppsøkte aggressivt motdemonstranter, særlig ungdom. Sivilpolitiet forsøkte å true disse bort fra sperringene før de prøvde å være snille å gi de løpesedler for en gratiskonsert ved oljemuseet. Tross for at koronapandemien ikke er over tvang politiet alle demonstranter til å ta av seg munnbeskyttelse.

Men en stor del folk ble igjen ved sperringene for å kjempe, og flere mennesker samlet seg ved sperringene når SIAN begynte å holde taler. Så lenge SIAN talte ble det ropt taktfaste slagord som “Ingen fascister i våre gater!” og “nazisvin, nazisvin, kom deg ut av byen min!”. 

Når SIAN tok frem en Koran, som de satte fyr på, så fikk massene ristet kraftig i sperringene tross betongvektene under. Politiet både sivilkledd og uniformert forsøkte flere ganger å ta folk ut av demonstrasjonen og demonstrantene forsvarte hverandre iherdig og stoppet flere slike forsøk. Dette skapte et sterkt samhold blant de som kjempet framme ved sperringene. På et tidspunkt kom en stor gruppe uniformert politi inn i demonstrasjonen for å plukke folk ut av demonstrasjonen. Da forsøkte politiet å pågripe demonstranter og dro disse ut av demonstrasjonen med makt. Demonstrasjonen forsvarte seg selv mot angrepet og gjorde forsøket vanskeligere. Og når personene ble dratt mot politibilen fulgte deler av demonstrasjonen etter og ropte slagord. Demonstrasjonen ble ikke stoppet, banner ble løftet opp igjen og folk fortsatte demonstrasjonen til SIAN var ute av byen.

No Pasaran!

Doner til Kampkomiteen